טלית כחול-לבן

עולם היהדות - הלכה מסורת

טיקים אצל ילדים: על התופעה ודרכי הטיפול בה

טיקים הן אותן תנועות לא רצוניות שמתבצעות באופן מהיר ושחוזר על עצמו, בעיקר באזור הראש והצוואר. התדירות והעוצמה משתנים בין ילד אחד לשני. יש טיקים קוליים (למשל נחירה, שיעול, או כחכוח) ויש טיקים מוטורים (למשל עיוות בפנים, ניעור הצוואר, או מצמוץ בעיניים). התופעה נפוצה בעיקר בקרב ילדים, והיא בהחלט עשויה לחלוף לבד ללא כל התערבות. מדובר בהפרעה נוירו פסיכיאטרית שלרוב מופיעה בגילאי ילדות (בגיל שנתיים הכי מוקדם) ושנעלמת עם גיל ההתבגרות, ועשויים להתלוות לה הפרעות נוספות, כגון הפרעת קשב וריכוז והפרעה טורדנית כפייתית.

ממה התופעה נגרמת?

אומנם טיקים היא תופעה מוכרת ואף טיקים אצל ילדים היא תופעה שכיחה, אך למרות שהתחום נחקר רבות, טרם הובהרה מהי הסיבה. עם זאת, כן יש כמה כיוונים. הסברה הנפוצה היא שמעורבים לא מעט גורמים גנטיים, וכאשר הם באים באינטראקציה עם מגוון גורמים סביבתיים, זה קורה. סברה נוספת חושדת שמדובר בעיכוב בתנועה שמוביל לעומס לא רצוני של תנועות (עקב בעיה שנוגעת לקליפת ועצבי המוח), וסברה אחרת טוענת שמדובר באי איזון של הדופמין (מסרן עצבי שמצוי במוח). כמו כן, יש מגוון סוגים של טיקים, ופה נהוג לקטלג לפי ההקשר שבו הטיקים מופיעים. יש טיקים שנגרמים בעקבות הפרעה מוחית שנוגעת למחלה גנטית, יש טיקים שנגרמים בעקבות דלקת זיהומית ברקמת המוח, ויש טיקים שנגרמים בעקבות שימוש בסמים (או במגוון תרופות).

טיקים אצל ילדים: על התופעה ודרכי הטיפול בה

כיצד מטפלים בטיקים?

כל עוד הטיקים אינם פוגעים בשגרה, לא נוטים לטפל בתופעה. עם זאת, אם הטיקים ממשיכים במשך יותר משנה, פוגעים בתפקוד, באיכות החיים, או מובילים לקושי חברתי, טוב לדעת שכן יש מה לעשות. הטיפול מתמקד בשלושה מוקדים מקבילים: טיפול התנהגותי לצד טיפול פסיכולוגי וטיפול תרופתי. כמו כן, יש להבהיר שטיפול רגשי מהווה חלק חשוב – אין לתת לילד תחושה שהוא עושה משהו אסור. אין לומר לילד להפסיק – זה לא יעזור וכן יקשה עליו. אחת מהשיטות היותר מוצלחות, היא שיטת CBT. שיטה זו נחשבת קצרת טווח והיא מושתתת על שינוי המחשבה השלילית, לצד פיתוח של דפוסי התנהגות חיוניים. עוד נציין שניתן לעקב את הטיקים, אך רק בכמה דקות, ואילו הביטוי שיגיע לאחר מכן יהיה יותר רציני, כך שלרוב אין זה כדאי.

בין טיקים לתסמונת טורט

תסמונת טורט מתרחשת בין טווח הגילאים 2-15, רק אצל אחוז אחד מסך הילדים, בעיקר אצל בנים. גם פה נמצא שימוש בטיקים מרובים, אם כי במקרה זה נעשה שימוש בטיקים שהם גם קוליים וגם מוטוריים. כמו כן, התדירות יותר תכופה והתקופה שמאפיינת את התופעה יותר ארוכה. מצד שני, בשני המקרים בתקופת הבגרות הבעיה עשויה להשתפר. פה נעצור לחדד שלא כל ילד שיש לו טיקים לוקה בתסמונת טורט, אם כי הרבה פעמים צורת הטיפול אכן זהה.

**המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.