זה לא נעים לדבר על המוות, ובטח לא על מוות של אנשים קרובים, אבל כולנו כבר יודעים שמדובר על חלק אינטגרלי ובלתי נפרד מהחיים. כאשר אדם קרוב נפטר, זה מותיר אותנו הקרובים שלנו באבל כבד מן הסתם והתמודדות נפשית לא פשוטה, אבל גם מחייב אותנו לדאוג לתהליך מכובד של קבורה והנצחה. בגלל שמדובר על נושא לא פשוט כלל, הרבה אנשים לא יודעים איך דברים בסיסיים מאד נעשים במהלך הדרך, למשל איך בוחרים מצבות או איך נעשים מנהגי קבורה אחרים. בואו ננסה להבין איך זה עובד ונדע להתכונן גם לחלק הזה בחיים.
איך בוחרים מצבות ומהיכן ניתן לקנות אותן
התהליך של בחירת מצבה הוא תהליך חשוב שצריך לדאוג לו ממש אחרי מועד הפטירה של המנוח, מפני שלוקח זמן מסוים מרגע ההזמנה ועד לייצור של המצבה שצריכה להיות מוכנה 30 יום אחרי המועד. שירות זה ניתן ברחבי הארץ על ידי עסקים מנוסים שיודעים להציע עיצוב, התאמה של סגנון וכמובן שינוע של המצבה אל בית העלמין. באשר לפן ההלכתי, המקומות הללו מציעים מראש מצבות שעומדות בהגדרות ותנאי ההלכה, כך שאפשר לבחור שם מצבה שתהיה כשרה מבחינה הלכתית.
ומה מותר לכתוב על המצבה?
בעניין הזה יש חוקים שהם אומנם לא בגדר חובה, אך הם מעוגנים במסורת והם בעיקר בגדר המלצה חמה. הדבר הראשון והבסיסי ביותר הוא להיצמד לאמת ולא לכתוב דברים שאינם נכונים לגבי המנוח. על פי ההלכה נהוג לכתוב על המצבות גם את האותיות ת.נ.צ.ב.ה (תהא נשמתו/ה צרורה בצרור החיים) כאזכור לעולם הבא שהוא חלק מעולם האמונה היהודית. מתחת לשם המנוח (לעתים מוסיפים לפניו את הצירוף פ.נ = פה נטמן/נקבר) מוסיפים את תאריך הפטירה ואת תאריך הלידה בתאריכים עבריים כמובן. מי שרוצה יכול להוסיף בנוסף גם את תאריך הלידה הלועזי. ניתן בהחלט לשלב את שם החיבה של המנוח/ה וזוהי מעין קריצה כזו ודרך מתוקה לזכור אנשים שאוהבים. מכאן והלאה ניתן להוסיף הקדשות, ציטוטים וכל דבר אחר שרוצים. כמובן שחשוב לזכור לעשות זאת בצורה מכבדת והולמת.
שלבי האבל
לסיום נדבר בקצרה על השלבים השונים לאחר שאדם קרוב נפטר:
- קבורה: על פי ההלכה היהודית יש לקבור את המת הכי מהר שניתן. עיכוב של הליך הקבורה הוא אסור וזה משהו שנקרא ״הלנת המת״.
- הלוויה: ההלוויה תעשה על ידי רב אזורי או רב לבחירת המשפחה. חברה קדישא הם אלו המהלים את הליך הקבורה, כולל שינוע גופת המנוח מחדרי הקירור אל בית העלמין. גם אנשים שלא בקיאים בהלכות ובסדר הברכות יקבלו ליווי והדרכה מהרב שינהל את טקס הקבורה.
- שבעה: לאחר הפטירה יחלו שבעת ימי האבל. השבעה נעשית לרוב בבית המנוח ויש לה מנהגים מיוחדים משלה (הימנעות מאכילת בשר, ברכות ותפילות במהלך ימי השבעה וכן הלאה). חשוב לבחור במקום נוח ומתאים שיכול לאכלס את כל המבקרים שעתידים להגיע.
- גילוי המצבה: גילוי המצבה נעשה כאמור לאחר 30 יום מהפטירה, אז עולים אל הקבר של המנוח. השנה שלאחר הפטירה מוגדרת על פי ההלכה כשנת אבל.
זה בסדר ואפילו חשוב לקבל תמיכה נפשית
לבסוף חשוב לזכור כי זוהי תקופה לא פשוטה עבור הקרובים של המנוח. אם יש צורך בעזרה נפשית או שההתמודדות מרגישה מאתגרת מדי, זה חשוב מאד לדעת לפנות לעזרה מקצועית. עם תמיכה וסיוע מקצועי וחיבוק חם מאנשים קרובים אפשר להתגבר על הכאב ולהמשיך לחיות חיים מלאים וטובים.