התאבדותו של הסופר חיים ולדר העמידה רבים במצוקה מה לעשות עם ספריו. מצד אחד מדובר בספרים שבהם יש ערך חינוכי רב, ויכולים להיות מועילים מאוד עבור ילדים.
מנגד, מדובר באדם ששלח יד בנפשו, דבר שנחשב לעבירה חמורה מאוד ביהדות. נענה על השאלה אם מותר לקרוא בספרים של אדם שהתאבד על פי מרן, כדי לעזור לכם להחליט מה לעשות עם ספריו של ולדר.
המאבד עצמו לדעת
ביהדות, לחיי אדם יש ערך עליון. כמעט כל מצוות התורה נדחות במקום שבו יש סכנת חיים, והיהדות מקדשת חיים בצורה משמעותית. לאור זאת, היחס לאדם שהתאבד לפי היהדות הוא יחס חמור מאוד. אדם שהתאבד למעשה רצח, אמנם את עצמו אולם בסופו של דבר הוא גרם לנטילה של חיים מהעולם הזה. מנהגים רבים ביהדות מבטאים את היחס החמור שיש כלפי מתאבדים.
מאבד עצמו לדעת בדור שלנו
עם זאת, בדור שלנו שבו התרבו בעיות הנפש, ורבים האנשים שסובלים ממצוקות נפשיות קשות, פוסקים רבים התייחסו למתאבדים בצורה שונה. לאור העובדה שפעמים רבות לאדם במצבים כאלו אין באמת שליטה על המעשים שלו, הפוסקים החליטו לא להגדיר אנשים ששלחו יד בנפשם לפי הגדר המוכר בהלכה 'מאבד עצמו לדעת', כיון שלא בטוח שהם עשו את זה מרצונם החופשי.
היחס למתאבד על פי דבריו של מרן
מרן הרב עובדיה יוסף פסק שעל אף החומרה הרבה שיש לאדם שאיבד עצמו לדעת, בניו של הנפטר יכולים לומר עליו קדיש ולהתפלל לעילוי נשמתו. כמובן שאין בדבר כדי להקהות את חומרת האיסור של התאבדות בהלכה וביהדות, אולם בסופו של דבר אנחנו רוצים שבשמיים הנשמה של אדם ששלח יד בנפשו גם היא תזכה להיות בגן עדן ולכן מותר ללמוד לעילוי נשמתו.
ספריו של חיים ולדר
לאור העובדה שהסופר חיים ולדר שלח יד בנפשו, הקריאה בספריו יכולה להיות בעיתית. בסופו של דבר מדובר על אדם שביצע עבירה חמורה מאוד של שליחת יד בנפשו, ועל אף שהוא היה במצב נפשי קשה הקריאה בספריו הפכה למורכבת. הדבר נכון עוד יותר בשל העובדה שמדובר על ספרי ילדים מה שהופך את כל העסק להיות מסובך הרבה יותר.
השיקול ההלכתי
אם בוחנים את השאלה משיקולים הלכתיים בלבד, ייתכן וניתן להתיר את הקריאה בספריו של חיים ולדר. בסופו של דבר רבים מהספרים אלו ספרים שהוא רק עיבד על פי דברים שאחרים שלחו ואולי גם ניתן לומר שבאמת דעתו נטרפה עליו. בנוסף, כלל לא בטוח שיש איסור בהלכה לקרוא ספרים של אדם שעבר עבירות. עם זאת, נראה שיש שיקול נוסף שעליו צריך לתת את הדעת.
השיקול החינוכי
בסופו של דבר, רבים מספריו של חיים ולדר אלו ספרי ילדים. ילדים שקוראים את הספרים הללו יכולים יום אחד לחקור ולהבין שהאיש שכתב את הספרים הללו ביצע את המעשה החמור של התאבדות. הדבר עלול לגרום לילדים לחשוב שיש מקום ללגיטימציה של המעשים הללו, דבר שאנחנו צריכים למנוע מכל וכל. לאור זאת, נראה שנכון יותר להוציא את ספריו של ולדר מהבית ולא לאפשר לילדים לקרוא את הספרים הללו, כדי לא ליצור אצלם מקום להצדקה של מעשה נוראי כמו התאבדות.
לסיכום
לאור העובדה שהיהדות נותנת ערך עליון לחיי אדם, התאבדות נחשבת אחד המעשים הגרועים ביותר. קריאה בספרים של אדם שהתאבד, במיוחד בקרב ילדים, עלולה לתת למעשה הזה לגיטימציה מסוימת, דבר שיש למנוע מכל וכל. לאור זאת, ראוי להוציא את ספריו של חיים ולדר מהבית.