טלית כחול-לבן

עולם היהדות - הלכה מסורת

בריחת שתן אחרי לידה? יש מה לעשות

אחת מהתופעות הבריאותיות הנפוצות ביותר בקרב נשים לאחר לידה היא בריחת שתן. למעשה, מדובר בתופעה נפוצה מאוד המתרחשת על רקע של היחלשות שרירי רצפת האגן, עלייה במשקל בזמן תקופת ההיריון אשר דוחקת את השלפוחית לצד הליכים רפואיים שונים שבוצעו במסגרת הלידה ואשר גרמו באופן ישיר או עקיף להיחלשות של השרירים האחראיים על הפעולה של כיווץ שלפוחית השתן. ע"פ הנתונים כשליש מהנשים לאחר לידה סובלות מבריחת שתן, כאשר מעבר למבוכה, לתופעה זו יש אלמנטים הפוגעים באופן ממשי באיכות החיים, וזאת בשל העובדה כי הסיטואציה הזו עלולה להתרחש בזמן שיעול, מאמץ גופני או אפילו ללא כל טריגר קודם. מהם גורמי הסיכון לתופעה ומה אפשר לעשות? להלן הפרטים.

גורמי סיכון לבריחת שתן

גורמי הסיכון לבריחת שתן כוללים בין היתר סוכרת היריון, משקל גבוה, נשים מעשנות כמו גם נשים שעברו לידות מלקחיים או לידה של  תינוק גדול. בתהליך הלידה נעזרים הצוותים הרפואיים במכשור כמו למשל מלקחיים שגם הוא עשוי להוביל להיחלשות של שרירי האגן. החדשות הטובות הן שלרוב התופעה חולפת לאחר פרק זמן של מספר שבועות, אולם צריך לקחת בחשבון כי לעיתים התופעה עשויה להימשך גם חודשים ארוכים, וזאת בהתבסס על החולשה של השרירים האחראיים על פעולת הכיווץ כמו גם צניחה של מערכת השתן בעקבות משקל עודף. קבלת מידע דרך כל מה שצריך לדעת על בריחת שתן מהווה הזדמנות מצוינת ליצור להבין לעומק את הנסיבות של התופעה אבל גם דרכי התמודדות. חשוב לומר בהקשר זה כי נשים רבות נוטות לחשוב כי בריחת שתן היא אירוע נקודתי המזוהה עם כל הנשים. על כן, חשוב להבחין בין שני סוגים מרכזיים של בריחת שתן – תחושת דחיפות גבוהה ופתאומית או אי נקיטת שתן במאמץ. מה הכוונה? בריחת שתן המתרחשת בזמן קיום יחסי מין, צחוק, שיעול או באופן פתאומי לחלוטין. התסמינים עלולים לנוע בין קלים לבין חמורים עד לכדי שימוש קבוע בפדים סופגי שתן ועל כן חשוב מאוד לטפל, כל זאת מתוך מטרה ליצור איכות חיים משופרת וכן שימת דגש על חיזוק השרירים.

בריחת שתן אחרי לידה? יש מה לעשות

מה אפשר לעשות במקרה של בריחת שתן?

אם את סובלת מבריחת שתן, חשוב לדעת קודם כל כי את לא לבד וכי מדובר בתופעה נפוצה שממנה סובלות כשליש מהנשים לאחר לידה. אין מדובר במספר מדויקים מאחר ולא פעם נשים נוטות שלא לדווח אודות התופעה, כחלק מבושה וכן חוסר נעימות ליידע את הסביבה. בנוסף, חשוב לדעת כי עם טיפול נכון אפשר בהחלט לטפל בתופעה. מהם הטיפולים? ראשית, תרגול של חיזוק רצפת האגן דרך ביצוע תרגילים ביוטיוב או בהדרכה אישית של פיזיותרפיסט מהווה דרך מצוינת לזהות את השרירים החלשים ולחזק אותם. זאת ועוד, חשוב לבצע את התרגילים לא רק לאחר הלידה אלא גם לפני, וזאת מאחר ושורה של מחקרים מצאו כי לתרגול קבוע של שרירים אלו יש השפעה מיטבית על היכולת לשקם את השרירים. שימו לב כי ביצוע עצמאי של התרגילים עשוי לא פעם לפגום בתהליך מאחר ולא מעט נשים אינן יודעות לזהות את השרירים הללו, ועל כן רצוי לתאם לפחות הדרכה אחת עם אשת מקצוע שתדע לספק לכן את המידע לטובת יצירת תוכנית אימונים אפקטיבית. דרך נוספת לטיפול היא דרך שינוי תזונתי. לאחר הלידה הגוף זקוק לסיבים תזונתיים כמו גם מינרלים, כך שניתן יהיה למנוע מצב של עצירות וכן בריחת שתן.

לסיכום

בריחת שתן היא תופעה נפוצה המתרחשת אצל לא מעט נשים לאחר לידה. בטיפול נכון הכולל אבחון אצל פיזיותרפיסט וכן תרגילים המתבצעים באופן קבוע, ניתן בהחלט להתגבר על התופעה בפרק זמן קצר של מספר שבועות.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.