טלית כחול-לבן

עולם היהדות - הלכה מסורת

לילד יש הפרעות קשב וריכוז? המשפחה יכולה לסייע בהתמודדות

הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה שכיחה המאובחנת אצל כ 5%-10% מהילדים בגיל בית ספר, וזאת ע"פ נתונים רשמיים של משרד הבריאות. מדובר בהפרעה המאופיינת בשני תסמינים עיקריים: קשב וריכוז וכן התנהגות אימפולסיבית.

הפרעת קשב וריכוז: כל מה שרציתם לדעת

התסמינים מתרחשים לרוב כבר בגיל הילדות, והם מלווים את הילד גם בחייו הבוגרים. הסיבה לתסמין נובעת מתוך היותה של התסמונת נוירולוגית ולכן אם עד לפני מספר שנים רבים חשבו כי מדובר בילדים מופרעים, כיום המחקרים הרבים שנערכו בתחום הציגו ממצאים חד משמעיים לגבי היותה של הפרעת קשב וריכוז הקשורה באופן ישיר לתפקוד לקוי של מוליכים עצביים. כהורים, כדאי להכיר את כל תסמיני התופעה מאחר וידע הוא כוח וככל שתעמיקו, כך תוכלו לחולל שינוי משמעותי בהתייחסות שלכם לתופעה כמו גם לדרכי הטיפול, כל זאת מטרה ליצור תוכנית טיפול פרטנית שבמסגרתה תוכלו לסייע לילדכם להתמודד, ובהתאם לכך ליצור איכות חיים משופרת – לצד ההפרעה.

כיצד ניתן לסייע לילדים המאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז?

ראשית, חשוב לזכור כי הפרעת קשב וריכוז איננה גזרה משמיים. דמויות חשובות ששינו את פני ההיסטוריה כמו וולט דיסני, מוצרט ואפילו ביל גייטס אובחנו עם הפרעת קשב וריכוז והצליחו (כפי שכולנו יודעים) להתמודד עם התסמינים. על כן, הסברה מול הילד לגבי התסמינים של ההפרעה יכולים לחולל שינוי מאחר ואחד המאפיינים הבולטים של ילדים עם הפרעת קשב וריכוז היא היכולת ליצור התלהבות כמו גם חשיבה מחוץ לקופסא, אלמנטים אותם ניתן לנצל לטובת ניצול נקודות החוזקה. בנוסף, יצירת מעטפת משפחתית בדמות היכולת ללמד את הילד לווסת את הרגשות באמצעות אנשי מקצוע כמו מרפאים בעיסוק וכן מטפלים בשיטת מיינדפלוס מהווה דרך נוספת ליצירה של מערך עיבוד רגשות ובהתאם לכך גם יכולת לקבל את התחושות הנלוות להפרעה, כמו למשל חוסר היכולת לווסת את הרגשות ובהתאם לכך גם התנהגות אימפולסיבית שמשפיעה מאוד על היכולת של הילד ליצור שינוי אמיתי. בנוסף, חשוב מאוד לספק לילדים יכולת של מסוגלת עצמית באמצעות פירוק מטפלות. המטרה היא לספק לילד יכולת לייצר מוטיבציה לטובת השלמת משימות הן בחיי היומיום בבית והן בלימודים. ככל שתהיו ממוקדים יותר במשימות ובחילוק של כל משימה לתת נושאים, כך תוכלו ליצור אצל הילדים תחושת מסוגלת. בכדי ליצור שינוי אמיתי רצוי לערב גם את הצוותים החינוכיים של הילד, כחלק מהבנה כי דרך מתן יחס אישי והתנהלות ממוקדת מטרה לטובת בנייה של חוסן רגשי שדרכו הילד ידע להתמודד בצורה מיטבית עם התסמינים של ההפרעה.

לילד יש הפרעות קשב וריכוז? המשפחה יכולה לסייע בהתמודדות

יצירת רשת תמיכה

ההתמודדות עם ההפרעה עלולה להיות לא פעם טריגר שגורם לריבים וכעסים בתוך המשפחה. על כן, יצירת קשת תמיכה באמצעות הצטרפות לקבוצות ברשתות החברתיות מהווה הזדמנות מצוינת בעבורכם לקבל ידע לגבי ההפרעה ודרכי ההתמודדות, דרך ניסיון אישי. נוסף לכך, צריך לקחת בחשבון כי בני המשפחה מהווים חלק בלתי נפרד מבנייה של דימוי עצמי חיובי. על כן, תנו גם לסבים ולסבתות כמו גם לבני המשפחה הקרובים לקחת חלק בתהליך, כחלק מיצירה של רשת תמיכה משפחתית שנותנת מקום לתחושות של הילד בנוגע להתמודדות עם התופעה. בנוסף, חשוב שאתם כהורים תהיו מתואמים ותפגינו חזית הורית אחידה מתוך מטרה ליצור לילד תחושה של וודאות כמו גם ביטחון. אם אתם מתקשים בכך בעקבות תפיסות שונות, רצוי לקבל המלצה אודות איש מקצוע המתמחה בטיפול ילדים עם קשב וריכוז ובתמיכה הורית, לטובת קבלת מידע אודות תרופות וטיפולים לטיפול בהפרעה.

לסיכום, הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה נפוצה שמשפיעה מאוד על היכולת של הילדים שלכם לבנות ביטחון ודימוי עצמי חיובי. לעיתים, ילדים שמאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז נוטים לפתח הרגלים שלילים כמו שקרים, חוסר רצון להגיע למוסד הלימודים וכן התנהגות שלילית גם בתוך המשפחה. על כן, עברו היטב על המדריך אותו הצגנו לכם כאן והעמיקו את הידע שלכם באמצעות אנשי מקצוע, כל זאת כחלק מיצירה של מערך תמיכה אפקטיבי בעבורכם וכמובן בעבור ילדכם.

 

המאמרים מתוך כתבות באתר ynet, משרד הבריאות, מרכז הקשב והריכוז.