טלית כחול-לבן

עולם היהדות - הלכה מסורת

מלאכת הקודש: עד כמה מכון הסת"ם מעורב בחיינו?

בין אם מדובר בקריאת הפרשה באירוע הבר מצווה שחוגגים בגיל 13, בביקור בבית הכנסת לפני כניסת השבת, במזוזות שנמצאות בבתים של יהודים ברחבי העולם ובעוד שלל סיטואציות אחרות – כתבי הקודש הם חלק בלתי נפרד מהחיים של כולנו כיהודים. רובינו רואים את אותם הכתבים כדבר מובן מאליו ולא עוצרים לחשוב לרגע מי זה שכותב אותם, מי דואג שיכתבו על פי ההלכה ומי אחראי באופן כללי על טיבם ואיכותם. ובכן, שווה לדעת שמי שאחראי על הדברים הללו כאן בארץ וגם בעולם אילו מכוני הסת"ם, בהם עובדים סופרי סת"ם ומשגיחים האחראים על התקינות של כתבי הקודש. אם זה משהו שעדיין לא יצא לכם לשמוע עליו, אנחנו רוצים להסביר לכם בדיוק עד כמה למכונים הללו יש נגיעה אישית בחיים של כל אחד מאיתנו.

השגחה על מוצרי הקודש שאנו משתמשים בהם יום יום

לפני שנדבר על הספרים, בואו נדבר בכמה מילים על המוצרים בהם אנו משתמשים באופן יומיומי כמו המזוזה על משקופי הדלתות בבית או התפילין שגברים רבים מניחים מדי יום. לצורך הדוגמה ניקח את אתר אות והדר, חנות ותיקה למוצרי קושה שהחלה לשווק מוצרים מהסוג הזה אונליין בשנים האחרונות עד לבית הלקוח. כמובן שמי שרוכש את המוצרים מהם רוצה לדעת שמדובר על מוצרים כשרים לחלוטין שנעשו ברמה הכי גבוהה שיש, ועל כן מכון סת"ם בהנהלת הרב אלעד כהן הוא זה שאחראי על הנושא. הרב מגיע בעצם מתוך זרם חב"ד והוא למד את תורת הסת"ם על פי הכללים שלהם, הנחשבים למחמירים ביותר בעולם היהודי. כך למעשה מי שרוכש את המוצרים הללו יכול להיות בטוח שהם כשרים לחלוטין, נכתבו בדקדוק על פי ההלכה ונבחנו בשבע עיניים לפני שיצאו לשיווק.

מלאכת הקודש: עד כמה מכון הסת"ם מעורב בחיינו?

כתיבת התורה

כאן מדובר ככל הנראה באחד התפקידים החשובים ביותר של מכוני הסת"ם. התורה הקדושה היא כידוע ספר ארוך מאד עם הרבה מאד מלל וכזה שצריך להכתב בצורה מסוימת על פי כללי ההלכה. חשוב להבין כי לא מדובר על כתיבה רגילה, אלא על סגנון כזה בו כל אות מקבלת הטעמה מיוחדת וספציפית. הכתיבה נעשית על ידי דיו וקסת על קלף מעור של חיה וזוהי עבודה ידנית, סיזיפית (מילה שמקורה בסיפורו של סיזיפוס) ומאומצת שאורכת לכל הפחות מספר חודשים. לאחר שסופרי הסת"ם מסיימים את מלאכת הכתיבה, הספר ייבדק עוד מספר פעמים על מנת לבחון שאין טעויות לפני שניתן יהיה להשתמש בו ולהעביר אותו אל בתי הכנסת. מבחינה רוחנית ודתית, טעויות וליקויים ההופכים את ספרי התורה לפסולים מבחינה הלכתית זה דבר חמור מאד ומכוני הסת"ם דואגים שדברים כאלו לא יקרו.

בדיקה ותיקון של ספרים ותשמישים

כאמור, מי שמחזיק כתבי קודש מסוגים שונים רוצה להיות בטוח שהם תמיד כשרים וכתובים על פי ההלכה. פעמים רבות קורה שכתבים מסוימים שיצאו ממכון הסת"ם תקינים, מתבלים וכך הם הופכים למעשה ללא כשרים ולא תקינים מבחינה הלכתית. מכוני הסת"ם השונים ברחבי הארץ לרוב מספקים גם את השירות של בדיקה מקיפה ותיקון של הכתבים בעת הצורך, כאשר לעיתים אין אפשרות לתקן ויש לגנוז את הכתבים ולעדכן את הבעלים שלהם לגבי זה.

לסיכום – מי שמשתמש בכתבים השונים באופן קבוע בהחלט צריך להכיר לעומק את תהליך הכתיבה שלהם. מכוני הסת"ם עושים מלאכת קודש ומזכים את הרבים על ידי הקפדה על כתיבה ובחינה מדוקדקת של הדברים על פי כללי ההלכה.