טלית כחול-לבן

עולם היהדות - הלכה מסורת

מנצלים את אור השמש ומפיקים חשמל: האם כדאי להתקין מערכת סולארית ביתית על גג הבית?

אנרגיה ממקורות חלופיים, הוא נושא שאנשים שומעים עליו מזה שנים לא מעטות. עם זאת, אנו נפגשים עם הנושא באופן אישי, בצורה מוגבלת מאוד. אולי יש לכם מכונית חשמלית או כזו שפועלת על גז. אבל מה מעבר לכך? הבית הממוצע, עדיין צורך בעיקר חשמל שמגיע מחברת החשמל, גז מחברה שעוסקת בכך וזה הכל. אפשרות מעניינת בהקשר זה, מספקת היכולת להתקין מערכת סולארית, אשר באמצעותה תפיקו חשמל בעצמכם!

הסבר בסיסי וקצת רקע היסטורי

בחברה המודרנית, אנו משתמשים באינספור מוצרי חשמל שונים. מוצרים שימושיים אלה, מבוססים בחלקם הגדול על "טריק" מרכזי כזה או אחר. מדובר על מינוף של עקרונות פיזיקליים שונים. כשם שמטוס עם מדחפים מנצל את נושא העילוי, שהוא "טריק" שהתגלה לגבי מבנה כנפיים ספציפי. באופן דומה, ישנו "טריק" חביב ושימושי להפליא: אחד מסוגי הרכיבים הבסיסיים באלקטרוניקה ידוע בשם “דיודה”. מסתבר, שניתן לתכנן דיודה, אשר מייצרת מתח חשמלי כאשר חושפים אותה לאור. פאנלים סולאריים, הם משטחים אשר מבוססים על דיודות כאלה. אגב, זה עובד גם ההפך – כאשר מפעילים עליה מתח חשמלי, דיודה כזו מאירה. אבל זה כבר "טריק" אחר בפועל, אשר מנוצל במוצר שונה לגמרי – נורות מסוג LED. ראשי התיבות הן ולא במקרה, Light-Emitting Diode. נחזור לנושא התאים הסולאריים. באמצעות ניצול טכנולוגיה מתקדמת כזו, ניתן להפיק אנרגיה בעצמכם, לחסוך בהוצאות החשמל ואפילו למכור חשמל לחברת החשמל! נשמע טוב? אכן, זה רעיון אטרקטיבי מאוד, אך הוא לא לגמרי פשוט ליישום. אמנם בשנים האחרונות הציוד שדרוש לכך משתכלל, מוזל ונעשה קל יותר לתפעול. אך זה עדיין פרויקט לא קטן, להקים מערכת כזו באופן מסודר, חוקי וגם יעיל.

יתרונות וחסרונות עיקריים

מחד, ישנו עניין רב ביישום פרטי של פאנלים אלה, מאחר שהם מציעים יתרונות מעניינים. מדובר על האפשרות לחסוך בהוצאות החשמל ואפילו להרוויח ממכירת חשמל, צמצום התלות בספקי אנרגיה, מיצוי ההשקעה בגג קיים במבנה שבבעלותכם ועוד. מאידך, יש לכך גם חסרונות. ראשית, ישנו צורך להשקיע זמן ומחשבה רבה, בבירורים לעומק וחישוב הכדאיות ספציפית עבורכם. שנית, אם החלטתם להמשיך בכיוון זה, דרושים אישורים שונים מהרשויות וגם השקעה כספית ראשונית משמעותית. בהמשך, תידרש תחזוקה תקופתית, בכדי להבטיח שהמערכת תקינה ומתפקדת במלוא הפוטנציאל שלה. מבחינת הרווחים ולפני כן החזרת ההשקעה הגדולה, זה לא דבר מיידי, אלא מדובר על השקעה לטווח ארוך.

 

 

מה זה דורש בפועל?

מערכת כזו, כוללת קודם כל את הלוחות הסולאריים, אשר תופסים לא מעט מקום על הגג. הלוחות ממירים את האנרגיה מהשמש לחשמל, אשר צוברים במצברים או מעבירים ישירות לרשת של חברת החשמל. טעינת המצברים מתבצעת דרך מנגנון בקרה אלקטרוני. כאשר צורכים את החשמל הזה, חלק אחר במנגנון הבקרה ממיר אותו למאפייני אספקת החשמל שמגיעה לבתים מחברת החשמל (זרם חילופין, 220 וולט). מבחינה פיזית, ישנה חשיבות רבה לאופן הצבת הפאנלים. בעזרת מחברים ומתאמים שונים, מקבעים את הלוחות לגג וגם מכוונים אותם באופן כזה, שבו הם מנצלים את אנרגיית השמש באופן המיטבי. אם מדובר בגג רעפים, יש פתרונות ייעודיים גם להתקנת פאנלים סולאריים עליו. גג משותף? בהחלט אפשרי גם במצב כזה, אך זהו כבר נושא מיוחד בפני עצמו.

לסיכום

השאלה שאתם בוודאי שואלים את עצמכם היא "האם זה משתלם"? זה סיכום הדברים המעשי, שמעניין את רובנו. התשובה לכך, היא שזה תלוי בנסיבות האישיות של כל אחד. לכן מומלץ להשקיע את ההשקעה הקטנה יחסית שדרושה לבדיקת הכדאיות, באופן מדויק ויסודי מבחינתכם. ייתכן שתופתעו לטובה!