טלית כחול-לבן

עולם היהדות - הלכה מסורת

עולים רמה: כיצד תדעו שהגיע הזמן לעבור מעוסק פטור למורשה?

עוסק פטור הוא מצב נוח, שרבים מתחילים לתפקד כעצמאים במסגרתו. אך בהמשך, עשוי להידרש שינוי הסטטוס שלכם מול הרשויות (ולא רק) לעוסק מורשה. מתי זה יקרה? כיצד מבוצע בפועל השינוי? ומהן ההשלכות של שינוי זה, אשר חשוב שתכירו?

ההבדל בין פטור למורשה

עסקים מתחילים לרוב "בקטן" וזהו מצב, שפעמים רבות מתאים לעבודה כעוסק פטור. כעוסק פטור העניינים פשוטים יותר מכמה בחינות והדבר מקל על ההתנהלות השוטפת. עובדה שבוודאי מתקבלת במיוחד בברכה, בעסק חדש שנאבק על הישרדותו וייצובו. בשלב מסוים, עשוי להידרש כאמור שינוי, לעוסק מורשה. תמצאו על פתיחת עוסק מורשה באתר iCount מידע מרחיב ומעניין. בהמשך, נביא גם כאן תמצית של השלבים. אך קודם תזכורת  קצרה – ממה פטור העוסק הפטור ולמה מורשה המורשה? ה"פטור" שאתם מקבלים כעוסק פטור, הוא מגביית מע"מ מלקוחותיכם על כל עסקה. עוסק מורשה לעומת זאת, חייב לגבות מע"מ ולהעביר אותו לרשויות.

מתי עושים את השינוי?

חייבים לעבור מעוסק פטור למורשה, אם מעריכים שההכנסות שלכם יעברו רף מסוים. חשוב לשים לב שרף זה משתנה בכל שנה על ידי רשות המיסים. לכן, יש לשקול את אפשרות השינוי, בהתחשב בערכו העדכני. המעבר לעוסק מורשה הוא לרוב שינוי שרואים בעסקים, לאחר שהם גדלו מעבר להיקף פעילות מסוים. מצב אפשרי נוסף, הוא שפעלתם עד כה כעוסק פטור ובכוונתכם להרחיב את פעילותכם לתחומים חדשים. במקרה כזה, יש לקחת בחשבון שמקצועות מסוימים מחייבים עוסק מורשה בכל מקרה. ללא תלות בהיקף מחזור ההכנסות השנתי. למשל מורים, רופאים או מתווכי מקרקעין.

 

 

המעבר הפשוט

מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי כבר מכירים אתכם בתור עצמאים, מאחר שנרשמתם כעוסק פטור בעבר. לכן שינוי הגדרתכם מעוסק פטור לעוסק מורשה, הוא הליך פשוט למדי. יש למלא טופס מתאים במע"מ. זאת, באמצעות הגעה למשרדי מע"מ או דרך רואה החשבון שלכם.

ההשלכות המיידיות המורכבות

כמו לגבי עוסק פטור, גם לגבי עוסק מורשה, הרישום פשוט אך ההשלכות מורכבות. בתור עוסק מורשה, תהיו מחויבים לדברים הבאים:

  • גביית מע"מ – גביית מע"מ על מכירת שירותיכם או מוצריכם, באמצעות שימוש בחשבוניות ("חשבונית מס”).
  • העברת המע"מ לרשויות – לדיווחים השונים לרשויות, יתווסף לכם כעת גם דו"ח חודשי למע"מ. יחד איתו, תעבירו לרשויות את המע"מ שגביתם. אך תוכלו להוריד ממנו את המע"מ ששילמתם בעצמכם לספקים.
  • להפיק חשבוניות – להפיק "חשבונית מס” בנוסף לקבלה (שגם עוסק פטור מפיק). אפשר להפיק גם "חשבונית-מס קבלה", שהיא חשבונית + קבלה במסמך אחד.
  • לנהל ספר תקבולים ותשלומים – שהוא רישום של ההכנסות וההוצאות.

ויש גם השלכות משנה חשובות

מעבר לחובות המיידיות שלכם כעוסק מורשה, אשר יישתנו כפי שציינו, יש עוד השלכות לשינוי זה שחשוב שתדעו.

  • הרווח שלכם יקטן – נכון, הזכרנו שניתן לקזז מהמע"מ את המע"מ ששילמתם לספקים. אבל כמה זה יצא, ביחס למע"מ שתגבו? אז או שהרווח שלכם יקטן או שתעלו מחירים.
  • יותר בירוקרטיה – מעבר לעוסק מורשה עשוי להתבטא ביותר בירוקרטיה עבורכם או לחילופין, לשלם יותר לרואה החשבון (בכדי שיקל עליכם בכך).
  • נשמע יותר מרשים – יש למעבר לעוסק מורשה גם את היתרון השימושי, שזה פשוט נשמע מרשים יותר. בשונה מהמונח עוסק פטור, אשר מתקשר לעסקים קטנים וכאלה שנמצאים בתחילת דרכם.

לסיכום

נקודת המעבר מעוסק פטור למורשה היא נקודה משמעותית ולא סתם בירוקרטית. לכן, כדאי לחשוב על כך מראש ולגשת לשינוי זה בצורה מחושבת. מומלץ תמיד, להיעזר גם ברואה חשבון.