טלית כחול-לבן

עולם היהדות - הלכה מסורת

על שום מה: כיסוי לחלה וכיסוי חלות – המנהג, סוגים ועיטורים

כיסוי לחלה

ערב שבת הוא אחד הרגעים המשמעותיים ביותר בלוח הזמנים היהודי. הקידוש, נרות השבת, ניחוח ארוחת השבת באוויר, כל אלו הם אלמנטים מסורתיים שכל יהודי באשר הוא מצפה להם במשך כל השבוע. הקידוש של יום שישי הוא גם מלא במסורות ומצוות שונות. נוכל למצוא תשמישי קדושה שונים שמסמלים את בואה של השבת, כמו נרות השבת. תשמיש קדושה נוסף קשור דווקא לחלות עצמן. זהו כיסוי מיוחד ששונה מסתם מפה או מפית. הוא מעוטר באופן מיוחד ויש לו משמעויות רבות ועמוקות לפי ההלכה והמסורת היהודית. זהו כמובן כיסוי החלה עליו נדון במאמר הזה.

כיסוי חלות – מה המשמעות?

החלות עליהן אנו מברכים בערב שבת לא מונחות סתם כך על השולחן. הן מגיעות כאשר הן עטופות מלמעלה ומלמטה בכיסוי מהודר עליו יש עיטורים ומשפטים או פסוקים שונים. יש למנהג הזה משמעות שהיא יותר מסתם יופי או אסתטיקה. בואו נבחן כמה הסברים לגבי משמעות כיסוי החלות:

  • על פי הגמרא – זו גורסת שהמנהג להשתמש בכיסוי חלות מגיע מהצורך לסמל שמדובר בחלות של שבת. הכיסוי והגילוי של החלות מתקשר לפסוק 'מוציא לחם מן הארץ'. פעולת הגילוי של החלות היא היא למעשה ה'הוצאה' של אותו לחם, המסומל על ידי החלות, מן הארץ. יש כאן משהו שהיה נסתר ופתאום הופך לגלוי. זאת בניגוד למאכלים אחרים אשר מוגשים ללא כל הסתרה לשולחן. בכך, החלות הופכות לחלק מהריטואל ולא סתם למאכל ככל יתר המאכלים.
  • על פי הירושלמי – הכיסוי לחלה הוא סמל למן שירד אל בני ישראל מן השמים. הוא היה מוגן מלמעלה ומלמטה במה שקרוי 'טל שמים'. זו הסיבה שאת החלות אנחנו מגישים לשולחן כאשר הן מוגנות מלמטה ומלמעלה, ממש כמו המן שאכלו אבותינו במצריים עת נדדו לארץ ישראל.
  • סדר הברכות – לפי הנוהג, צריך לברך קודם לכן על הלחם ורק אז על היין. מכיוון שלא ניתן לאכול לפני סיום הקידוש. לא ניתן גם לאכול את החלות. הכיסוי לחלה דואג שאלו יישארו מכוסות ו'לא יבוישו' מכיוון שהן לא נאכלות ונשארות חשופות על השולחן. הכיסוי הוא למעשה סמל לכך שהחלות טרם הוצגו לשולחן.

כיסוי חלות – מיני עיטורים שונים

כיסויי החלות יכולים להגיע במגוון סגנונות ועיטורים שונים. על רובם יופיעו מילים כמו 'שבת שלום' או 'שבת ויום טוב'. חלקם לא מלווים כלל במילים אלא רק בעיטורים שונים. הצבע השלט הוא לבן והחומר הנפוץ הוא מעין בד סאטן מבריק. קיימים גם כיסויי חלה הדומים יותר לסגנון של טלית והם עשויים מכותנה למשל.

האלמנטים העיצוביים הנפוצים הם:

  • דוגמאות גיאומטריות שונות – אלו כמובן נפוצות בכל תשמישי הקדושה היהודיים בגלל האיסור לעשות ציור או פסל של דמויות.
  • פרחים ורימונים – זהו סמל לפוריות המסמל את המצווה להקים משפחה גדולה.
  • נוף ירושלים – בירת ישראל הנצחית מוצאת ביטוי גם על כיסוי החלה.

 

מכיוון שקיימים כל כך הרבה עיצובים נהדרים לכיסוי חלות שתמיד נשמח לקבל ולהשתמש בהן, כיסוי חלה יכול להיות מתנה נהדרת למשפחה.